Zwangerschap

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Tijdens de zwangerschap wordt het driemanschap: `vader-moeder-kind` tastbaar gemaakt worden, wat affectief bevestigend is voor de gevoelens van `in blijde verwachting`. De gedachte is dat hiermee mede een basis kan worden gelegd voor een veilige hechting en dat deze gevoelens van het driemanschap bevestigend zijn voor zowel de autonomie van ieder afzonderlijk als voor het samen (één) voelen. Het stimuleren van het affectief contact van beide ouders en hun kind is bevestigend voor iedereen en vooral voor de moeder. Zij zal zich ontspannen, zich meer op haar gemak voelen en zij zal meer onbevangen actief kunnen zijn tijdens de bevalling.

Relatie en ouderschap
De ontwikkeling van vrouw tot moeder en van man tot vader voltrekt zich meestal gaandeweg de zwangerschap. Dat lijkt onvermijdelijk, want de komst van een kindje impliceert het ouderschap, maar zo eenvoudig is het gevoelsmatig niet altijd. Soms moet je als a.s. ouders wennen aan de veranderende situatie en de nieuwe verantwoordelijkheden. Vader-moeder dingen zijn nou eenmaal echt wat anders dan man-vrouw dingen.

Als het anders loopt
In verwachting zijn, is voor veel echtparen in blijde verwachting zijn. Gelukkig komt die blijde verwachting in een groot aantal gevallen uit en wordt er een gezond kindje geboren. Maar soms gaat het tijdens of na een zwangerschap mis of loopt het anders. Ook dan kunt u aankloppen voor begeleiding en/of therapie bij onder andere een miskraam, handicap, vroeggeboorte, overlijden.

Bevallingsangst
Waarom zou je met die bezorgdheid blijven rondlopen? Als je angstig bent voor de bevalling, zul je er mogelijk gevoelsmatig niet bij betrokken willen zijn, terwijl gevoelsmatige betrokkenheid juist een bijdrage kan leveren aan het goede verloop van de geboorte van je kindje en ook belangrijk is voor een positief belevingsgevoel achteraf. Bespreek je zorgen gerust met je haptotherapeut. Bij een vermoeden van angst voor de bevalling tijdens de zwangerschap, is het altijd zinvol om ook de verloskundige of gynaecoloog daarvan op de hoogte te stellen. Voor meer informatie kijk op www.bevallingsangst.nl en www.geboortezorgapeldoorn.nl